top of page
  • communicationandco8

Stoken en verwarmen

Langzaam wordt het alweer kouder, (nou ja het gaat eigenlijk ineens best snel dit jaar) We gaan in ieder geval de kachel weer gebruiken. Dit is dus het perfecte moment om verschillende stappen te ondernemen om je bewust te worden van je verwarming en stookgedrag en wellicht hier wat aanpassingen in aan te brengen. Zo bespaar je niet alleen op het gebruik van energie, maar ook toch best veel geld.

Hieronder volgen meerdere tips die je de komende tijd zou kunnen toepassen.


* Nu het wat kouder wordt ben je misschien geneigd om de verwarming meteen op 20 graden of hoger te zetten, probeer eens om deze toch nog uit te laten of 1 of twee graden lager dan je gewend bent. Dit klinkt misschien wat extreem, maar we zijn over de jaren gewend geraakt aan een bepaalde temperatuur die we comfortabel vinden, zo kunnen we ook weer wennen aan een lagere temperatuur die we als net zo comfortabel ervaren. Nu is het juiste moment om dit aan te pakken. Dit betekent overigens niet dat je het koud hoeft te hebben, zie de volgende tips.


* In plaats van de kachel dus op 20 of hoger te zetten, trek je lekker een warme trui aan, of draag je bijvoorbeeld wollen ondergoed, zoals een hemd, ook wollen sokken zorgen ervoor dat je lijf van zichzelf al veel warmer blijft. Oftewel de laagjes kleding die in de zomer gelden om uit te doen, gelden nu om aan te blijven en zo, zelfs met minder stoken, toch warm te kunnen blijven.


* Sluit alle tussendeuren in je huis. Er komt ontzettend veel kou binnen via de voordeur of achterdeur. Als je deuren sluit of een gordijn ophangt als er geen deur is, hou je de warmte lekker binnen in de huiskamer en spaart dat enorm met stoken en de kosten daarvan.


* Zet de thermostaat in de nacht en als je weggaat uit of laag, of 15 graden bijvoorbeeld, hiermee bespaar je enorm veel stookkosten en energie.


* Verwarm de slaapkamer niet, dit is echt zo zonde. Gebruik lekker een kruik of neem voor het slapen gaan een fijn voetenbadje en kopje hete (kamille, lavendel) thee bijvoorbeeld.


* Leg een handdoek of deken bij de onderkant van de voordeur en hang net zoiets over de brievenbus. Klinkt misschien een beetje overdreven, maar ook door deze kleine openingen komt, zeker in de winter, echt veel kou binnen.


* Zet de thermostaat een uur voor dat je naar bed gaat al op de nachtstand, dus op 15 graden bijvoorbeeld. Het blijft echt nog wel even warm en je bent dan al gestopt met stoken.


* Als je in de gelegenheid bent om ook grotere stappen te zetten en bijvoorbeeld zaken als isolatie aan te pakken, dan zijn natuurlijk zeker ook aanraders. Denk bijvoorbeeld aan 3 dubbel glas, dit bestaat tegenwoordig, en omdat er juist via de ramen heel veel warmte kan verdwijnen is dit echt iets om te overwegen. Ook is het tegelijkertijd veel stiller en rustiger in huis, nog een mooie bijkomstigheid. Als je geen veranderingen aan het glas kunt maken, kun je natuurlijk gordijnen ophangen, houden enorm veel kou tegen en met de winterdagen heerlijk knus.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page