top of page
  • communicationandco8

Duurzaam de feestdagen door

Het is alweer half november geweest, oftewel langzaam maar zeker komen de feestdagen er weer aan. En ondanks dat dit hele gezellige, waardevolle dagen van samenzijn en delen kunnen zijn, zijn deze dagen vaak ook extra belastend voor de aarde, de dieren en onszelf eigenlijk ook. Op sommige fronten is het gek dat we het nog steeds vieren zoals we dat doen.

Voor het gemak kun je hieronder een lijst vinden met verschillende tips over hoe je de feestdagen duurzamer kunt beleven en inrichten en het daarnaast gewoon gezellig, warm en knus met elkaar kunt hebben.

De kerstboom


De kerstboom, als je er goed over nadenkt is dit nogal een apart verhaal. We groeien bomen, die ons voorzien van zuurstof en stikstof uit de lucht halen voor ons. Het zijn dus levende entiteiten. Vervolgens kappen wij deze aan het einde van het jaar om, om deze twee weken in ons huis te zetten om daarna op straat te dumpen of te verbranden. Mmmmmm.......

Wil je echt graag een kerstboom, want het ziet er heus heel gezellig uit, dan zijn er echt goede mogelijkheden. Maak er bijvoorbeeld 1 zelf, van takken, stukken hout etc. niet alleen heb je dan een customized boom, het is natuurlijk ook enorm leuk om samen met de kinderen te doen, of gewoon alleen. Een andere optie is een boom met kluit te kopen als je deze echt weer gaat herplanten. En wat nu ook mogelijk is, is het huren van een boom, zelfs versierd en al! Er zijn verschillende bedrijven, op diverse locaties die kerstbomen verhuren en ze daarna weer herplanten. Google gewoon even op kerstboom huren!

De versiering


Veel versiering is helaas niet van duurzaam materiaal gemaakt of eerlijk geproduceerd. Toch is het leuk om je versiering af te wisselen voor iets anders. Daarvoor zijn best veel duurzame opties mogelijk! Maak bijvoorbeeld zelf je versiering. Van oude gloeilampen kun je hele leuke, originele kerstballen maken bijvoorbeeld als je ze beschildert, online kun je wederom enorm veel ideeën vinden voor diy kerstversiering. Ook kun je natuurlijk in tweedehands winkels een overload aan andere kerstspullen vinden, nog een idee is om onderling met vrienden, kennissen, ouders van school een mini ruilbeurs voor kerstspullen te organiseren. Super gezellig en een goede reden voor een klein feestje waarvan iedereen blij wordt en met 'nieuwe' spulletjes naar huis gaat.

Kerstkaarten versturen


Tja het is natuurlijk heel leuk om kerstkaarten te versturen en vooral om te ontvangen en daar dan je huis mee te versieren, maar duurzaam is het niet natuurlijk. Eigenlijk is het heel zonde dat er zoveel bomen gekapt worden voor een kaartje dat misschien een maandje hangt en dan bij het oud papier gaat. Een E-card is dan natuurlijk de beste oplossing. Mocht je toch kaarten willen versturen zorg er dan voor dat de kaarten op z'n minst een FSC keurmerk hebben en op ongebleekt/ chloorvrij gebleekt of gerecycled papier gedrukt zijn. Er zijn zelfs kaarten die met milieu vriendelijke inkt gedrukt zijn. Je kunt ze online bestellen.

Elektriciteit


Tijdens de feestdagen wordt er aanzienlijk veel meer elektriciteit gebruikt. Denk alleen maar aan al die gezellige lichtjes! En juist met deze lichtjes kun je ook enorm besparen. Begin met het nemen van led-lichtjes en stel een timer in of zet ze uit wanneer je weggaat of gaat slapen. Dan ben je al een heel eind op weg met besparen.


Cadeaus


Het is natuurlijk enorm leuk om cadeaus te geven en te krijgen en dat

hoeft ook niet te veranderen. Wat wel kan veranderen is het soort

cadeau. Hieronder volgen een aantal leuke en duurzame tips.


Geef doe-cadeaus. Er zijn enorm veel mogelijkheden wat doe-cadeaus betreft. Denk aan uitjes, etentjes maar ook een spelletjes avond thuis, een fijne wandeling in een mooi gebied, een haakworkshop (als je kan haken :-) ) etc. Wees creatief en durf!


Kijk eens in kasten en achter schotten en zolders, welke misschien wel nieuwe spullen liggen daar te verstoffen waar je wellicht een ander heel blij mee kan maken. Op deze manier koop je geen nieuwe items maar kun je iemand toch heel blij maken. (en jij hebt weer meer ruimte)


Organiseer met de groep waarmee je kerst viert een ruil-cadeau situatie. Waarbij iedereen spullen meeneemt die hij of zij niet meer gebruikt of nooit heeft gebruikt en waarmee je een ander nog blij mee kan maken. Ook dan koop je geen nieuwe items en is het ook wel heel leuk om te zien waar iedereen mee aan komt. Maak er iets leuks van!


Besluit met de groep waar je de feestdagen mee viert om het geld dat normaal aan cadeaus zou worden besteed te gebruiken voor een goed doel. Dit kan ook iets lokaals zijn of iemand in de omgeving waarvan je weet dat ze het goed kunnen gebruiken bijvoorbeeld.


Adopteer een koala, een beer, een hond in Roemenië (you get the point!)

Feestdagen en eten


Als je aan de feestdagen denkt, denk je automatisch aan lekker en waarschijnlijk teveel eten. En gelukkig kan dit ook duurzaam! Als je alleen al begint met het weglaten van vlees kom je al een heel groot eind! Wees eens creatief, daag jezelf uit om een vega of vegan 5 gangen diner in elkaar te zetten. Is echt niet zo moeilijk als het lijkt, zeker niet met de hulp van het internet tegenwoordig. En even een gedachte, het meeste wat we eten is niet vlees, vis of dergelijke! Waar je verder op kunt letten is dat de producten die je koopt zo lokaal mogelijk zijn verbouwd of geproduceerd en als kers op de taart ook nog eens biologisch en niet in plastic verpakt zijn. Klinkt uitdagend maar als je bij een natuurwinkel of Ekoplaza boodschappen doet dan is dit vanzelfsprekend. Je kan er ook voor kiezen om eens te vasten met de feestdagen, juist om de daadwerkelijke reden van deze dagen eens echt te beleven en herdenken.

Vervoer


Uiteraard carpoolen, fiets of OV :-)

Kleding


Met de feestdagen willen de meeste mensen er natuurlijk ook wel weer helemaal top uitzien met mooie nieuwe kleding en accessoires. Hartstikke leuk! Dit is een heel simpel onderwerp om duurzaam mee aan de gang te gaan. Ten eerste wat heb je zelf eigenlijk nog in de kast wat echt nog wel heel mooi is? Toch niks gevonden? De tweedehandswinkels puilen uit met de meest mooie nette kleding op het moment, zeker de moeite waard. Een andere super gezellige optie is het organiseren van wederom een ruilavond. Breng een groep vriendinnen, ouders van school, de voetbalclub, je zussen etc bij elkaar en ruilen maar. Gaat geheid hilarische en onvergetelijke momenten opleveren! Mocht je echt voor nieuwe kleding willen gaan google dan even op duurzame merken, er zijn er namelijk steeds meer in opkomst!

Bewustwording


Ja, last but not least, bewustwording... Want waar gaat het nu allemaal om die dagen? Wat is nou de essentie van deze dagen en dan met name kerst. Gaat het allemaal nog om heb je naasten lief, vrede op aard, help een ander, zelfreflectie etc?


Misschien toch weer eens een mooi moment om daar echt bij stil te staan. Overdenk je jaar, is het handig als ik dingen anders ga doen? Waarvan heb ik of kan ik wat leren? Hoe sta ik op het moment in het leven en is dat waar ik blij van word? Bewustwording, tijdens deze dagen worden we steeds meer meegesleept door de gekte, de drukte, het kopen, het eten. Allemaal gunstig voor de producent, natuurlijk is het ook gezellig en fijn, maar het leidt ook heel erg af van waar het echt om draait.


Misschien kun je zelfs een meditatie retreat plannen tijdens deze dagen, of zet je je in voor vluchtelingen of anderen in nood. Laten we teruggaan naar de essentie van waar deze dagen voor bedoeld zijn en laat de consumptie een beetje voor wat het is. Vanuit liefde en goedheid voor jezelf, je omgeving, de dieren en de aarde <3


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page