top of page
  • communicationandco8

De kledingindustrie stoffen en processen

Bijgewerkt op: 18 sep. 2019

De kledingindustrie - De meeste mensen houden van winkelen en van het hebben van veel verschillende outfits om mee te combineren. En het is ook ontzettend leuk om je goed te voelen in een nieuwe outfit waarin je je goed voelt en er goed uitziet. Helaas is de kledingindustrie een enorm omstreden onderwerp, zowel op het gebied van duurzaamheid als op het gebied van mensenrechten en goede arbeidsomstandigheden.


Ik zal het verder kort houden maar heb een tabel toegevoegd waarin heel duidelijk de impact van verschillende stoffen is af te lezen, daarnaast heb ik een link toegevoegd die verwijst naar Zondag met Lubach waarin hij het onderwerp kinderarbeid in de kledingindustrie bespreekt.



Mijn smeekbede bijna is stop alsjeblieft met kleding kopen bij Fast Fashion shops en let op duurzaamheidslabels zoals GOTS, Fair trade, Better Cotton Initiative en Fair trade cotton. Winkels als Zara, H&M, C&A, Primark maar ook Nike, Benetton en andere grote merken maken gebruik van kinderarbeid.


Check het label op waar het gemaakt is en als het in Bangladesh, India, China en de meeste andere Aziatische landen is gemaakt, denk dan twee keer na of je dit wilt kopen. Andere betere en duurzame keuzes die je kunt maken zijn;


* tweedehands kopen * zelf kleding maken * kleding recyclen * kledingruil party's organiseren


Andere vragen die jezelf kunt stellen voor je iets koopt zijn;


* Heb ik dit echt nodig? * Waarom koop ik dit? * Ga ik dit minimaal 30 keer (kunnen) gebruiken? * Wordt ik hier echt gelukkig van? * + de eerder benoemde overwegingen overwegen, waar komt het vandaan, van welk materiaal is het gemaakt, wat is de impact van de productie van dit kledingstuk?


Hieronder nog een aantal handige winkels of webshops die duurzame, eerlijke kleding verkopen;


* Brand Mission * Mud jeans (fairtrade en gerecycelde jeans) * Project Cece (soort Zalando maar dan duurzaam en ethisch) * Sophie Stone * Green Jump (ook voor andere producten) * Waschbaer

* Dilling (duurzame wol)


Zo zijn er uiteraad nog veel meer te vinden, maar om je even op weg te helpen.

Ook met dit onderwerp, wees creatief, maak het leuk, organiseer een ruilparty, doe een naaicursus etc!





4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page